Caixa de Resistència Trans

(val)    Des de l’assemblea de l’Orgull Crític de València, vam presentar el passat dia 12 novembre la creació d’aquesta Caixa de Resistència Trans, impulsadis per la necessitat de donar resposta i d’organitzar-nos davant l’actual situació de desproveïment d’hormones que s’ha generat per part de la farmacèutica Bayer.

Entenem aquest desproveïment com un mecanisme de pressió i una estratègia de negociació amb l’objectiu de pujar el preu dels medicaments per a la hormonació. Aquesta empresa ha decidit que no és rendible la seua producció, excusant-se en què els principis actius que componen els medicaments tenen una capacitat limitada de fabricació.

No és la primera vegada que passa açò. En la pandèmia, moltes persones en tractament van haver de recórrer a li endocrini per a un canvi de procediment hormonal per desproveïment. També va ocórrer en 2016, va haver-hi una falta de subministrament de medicaments que s’utilitzen com a tractaments de substitució, com ho són Testex (com a principi actiu conté l’hormona de la testosterona), i Meriestra (es compon d’estradiol, una hormona sexual natural que pertany al grup dels estrògens).

Tots aquests jocs de poder comporten múltiples conseqüències negatives, començant amb el fet que es pot tardar fins sis mesos en tindre una cita amb endocrinologia en el sistema sanitari públic. Això significa que algunes persones van haver de parar en sec el procés. És important tindre present que la presa d’hormones es tracta d’un procés en present i, parar-lo o canviar-lo, porta problemes de salut molt greus, tant físics com emocionals. Encara que existeixen alternatives, moltes d’elles són molt cares ja que no són finançades pel sistema de salut públic, i moltes persones no tenen diners per a pagar-les.

Com a col·lectiu, tot açò ens ha portat a reflexionar sobre les necessitats bàsiques de lis compis i, encara que sabem que se’ns pot acusar d’asistencialistes, nosaltres ho anomenem teixir xarxa.

Amb la caixa de resistència volem estar amb eixes persones que tenen problemes a l’hora de pagar els seus tractaments, com també faixes de pit, binders, que quan es fan casolans poden portar grans problemes de salut. Igual que la roba interior de persones trans, on els preus oscil·len dels 20 euros per a dalt. I és que ens vestim!

Volem fer visible la situació d’exclusió que estan vivint les persones trans en els processos d’hormonació per part del sistema polític de salut de l’Estat Espanyol. Reivindiquem que és un acte més de violència després de la lamentosa trajectòria d’enguany amb la llei «per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGBTI». Ben coneguda com a Llei Trans.

Davant aquests atacs que poden qualificar-se de transfòbia, no se’ns oblida que la creació d’aquesta caixa de resistència és també una proposta per a apropar a les persones trans de València i per a tindre la possibilitat de generar teixit a través d’un intent de cobrir les necessitats bàsiques del dia a dia.

El que obtinguem de les jornades i activitats anirà a aquesta caixa de resistència. Estem obertis a diferents tipus de col·laboració, siga en forma de diners, binders, hormones de sobra… o el que cregueu que li pot servir a alguni compi i vuigueu col·lectivitzar-ho i contribuïr. Podeu contactar a través de les xarxes per a saber més específicament com fer-ho. Si eres uni compi trans i vols fer servir la Caixa de Resistència Trans, contacta’ns!

Contra la transfòbia sistemàtica, organització i suport mutu! 🏳️‍⚧️ ☂️ 🏳️‍🌈

(cas)    Desde la asamblea de l’Orgull Crític de València, presentamos el pasado día 12 noviembre la creación de esta Caja de Resistencia Trans, movides por la necesidad de dar respuesta y de organizarnos ante la actual situación de desabastecimiento de hormonas que se ha generado por parte de la farmacéutica Bayer. 

Entendemos este desabastecimiento como un mecanismo de presión y una estrategia de negociación con el objetivo de subir el precio de los medicamentos para la hormonación. Esta empresa ha decidido que no es rentable su producción, excusándose en que los principios activos que componen los medicamentos tienen una capacidad limitada de fabricación.

No es la primera vez que esto ocurre. En mitad de la pandemia, muchas personas en tratamiento tuvieron que recurrir a sus endocrines para un cambio de procedimiento hormonal por desabastecimiento. También ocurrió en 2016, hubo una falta de suministro de medicamentos que se utilizan como tratamientos de sustitución, como lo son Testex (contiene como principio activo la hormona de la testosterona), y Meriestra (se compone de estradiol, una hormona sexual natural que pertenece al grupo de los estrógenos).

Todos estos juegos de poder conllevan múltiples consecuencias negativas, empezando con el hecho de que tener una cita con une endocrine del sistema sanitario público puede tardar incluso seis meses. Esto significa que algunas personas tuvieron que parar en seco el proceso. Es importante tener presente que la toma de hormonas se trata de un proceso en presente y, pararlo o cambiarlo, trae problemas de salud muy graves, tanto físicos como emocionales. Aunque existen alternativas, muchas de ellas son muy caras ya que no están financiadas por el sistema de salud público, y muchas personas no tienen dinero para pagarlas.

Como colectivo, esto nos ha llevado a reflexionar sobre las necesidades básicas de nuestres compes y, aunque sabemos que se nos puede acusar de asistencialistas, nosotres lo llamamos tejer red.

Con esta caja de resistencia queremos estar con esas personas que tienen problemas a la hora de pagar sus tratamientos, como también fajas de pecho, binders, que cuando se hacen caseros pueden llevar grandes problemas de salud. Al igual que la ropa interior de personas trans, que los precios oscilan de los 20 euros para arriba. Y es que nos vestimos!

Queremos hacer visible la situación de exclusión que están viviendo las personas trans en los procesos de hormonación por parte del sistema político de salud del Estado Español. Reivindicamos que es un acto más de violencia después de la lamentosa trayectoria de este año con la ley «para la igualdad real y efectiva de las personas trans y para la garantía de los derechos de las personas LGBTI». Bien conocida como Ley Trans.

Ante estos ataques que pueden calificarse de transfobia, no se nos olvida que la creación de esta caja de resistencia es también una propuesta para acercar a las personas trans de València y para tener la posibilidad de generar tejido a través de un intento de cubrir las necesidades básicas del día a día.

Lo que obtengamos de las jornadas y actividades irá a esta caja de resistencia. Estamos abiertes a diferentes tipos de colaboración, sea en forma de dinero, binders, hormonas de sobra… o lo que creáis que le puede servir a algune compe y queráis colectivizarlo y contribuir. Podéis contactar a través de las redes para saber más específicamente como hacerlo. Si eres une compe trans y quieres usar la Caja de Resistencia Trans, contáctanos!

Contra la transfobia sistemática, organización y apoyo mutuo! 🏳️‍⚧️ ☂️ 🏳️‍🌈